HTML

Gondolkodni, Mérlegelni és Cselekedni

Sokan, sokfélék vagyunk a világban és mégsem használjuk ki az ebben rejlő lehetőségeket! Ülünk a kis mikrokozmoszunk közepén egyre magányosabban, s a történésektől igyekszünk függetleníteni magunkat. Ha mégis változás áll be körülöttünk, rövid időre kijjebb lépünk. Sajnos, sok esetben egyszerűen csak bűnbakot keresni. Emberkeként ennél sokkal többet tehetünk! Mondhatjuk: Emberibb eszközök állnak rendelkezésünkre. Képesek vagyunk Gondolkodni, Következtetni, Dönteni és sok más mellett Leírni azt ami az elménkbe és szívünkbe fészkelte magát...

Friss topikok

Linkblog

Az információk varázsában bóduló valóság

2010.09.09. 20:25 :: Jácint 76

Kedves Mindenki!

Az Ember törekvései és valós lehetőségei sok esetben nem mozognak szinkronban.

Az előző bejegyzésben írtam az  „állandóság állapot” vágyott eléréséről, mely – sok más tényező mellett –  nagymértékben függ a hozzávezető út egyes lépéseitől. Egy ismert állítás szerint: „Ha az első lépéseink hibásak, nem oda érkezünk ahová szerettünk volna.”  

Ennek igazság tartalmát ki-ki ítélje meg maga; engem mindenesetre elgondolkodtat: vajon, feltudjuk e fedezni önmagunk a hibáinkat, vagy ha mások hívják fel rá a figyelmünket hajlandók vagyunk e megállni egy pillanatra elmélkedni, igazuk lehet?

Saját tapasztalatimat is figyelembe véve, mindkét feltétel nehéz feladat elé állít bennünket.   

Nem az állandó önkontrol idealisztikus szükségességéről, oly sokat megénekelt – kifejezetten pozitív – gondolatvilágára utalok, mind inkább a folyamatos éberség szükségességére.

Hangsúlyozom: éberségre és nem gyanakvásra utalok. Sajnos e két fogalom a köznyelvben szinonimává kezd alakulni.

Ha ébren tarjuk figyelmünket, nem csak sajátmagunknak, családunknak, de tágabb környezetünknek is segíthetünk eligazodni az ingerekben nem szűkölködő világunkban. 

Ezen „életfelfogás” a közéleti események tekintetében is kamatoztatható, hiszen a felénk áradó információ dömping, a sekélyes és a szélsőséges értékek széles skáláját járja be, és ha akarjuk ha nem döntő mértékben befolyásolja mindennapjainkat.  Amennyiben éberek és kritikusak tudunk maradni, képesek vagyunk kiszűrni – a civilizáció erősödő háttérzajából – a számunkra hasznos és érdekes „adatcsomagokat”.

Például a politikai élet szereplői – a saját hatalmunk vagyonkezelői –, igen könnyen képesek magukat a mindent tudó modernkori varázslók köntösébe képzelni, s ennek tudatában mágikus szavakkal, hol a régmúlt már elérhetetlen messzeségébe, hol a távoli jövő ismeretlen tájaira röpíteni bennünket.      Jóhiszeműen ezt értékelhetjük egyfajta érzéstelenítésként a jelen fájdalmaitól, de úgy gondolom közelebb áll az érdekeinkhez ha megkérdezzük: Tisztelt Vagyonkezelőink mért is van rajtatok jelmez és mért mormoltok bűvigéknek beillő szóvirágokat?

Folytatása következik...                                                             

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasjacint.blog.hu/api/trackback/id/tr602284268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása