HTML

Gondolkodni, Mérlegelni és Cselekedni

Sokan, sokfélék vagyunk a világban és mégsem használjuk ki az ebben rejlő lehetőségeket! Ülünk a kis mikrokozmoszunk közepén egyre magányosabban, s a történésektől igyekszünk függetleníteni magunkat. Ha mégis változás áll be körülöttünk, rövid időre kijjebb lépünk. Sajnos, sok esetben egyszerűen csak bűnbakot keresni. Emberkeként ennél sokkal többet tehetünk! Mondhatjuk: Emberibb eszközök állnak rendelkezésünkre. Képesek vagyunk Gondolkodni, Következtetni, Dönteni és sok más mellett Leírni azt ami az elménkbe és szívünkbe fészkelte magát...

Friss topikok

Linkblog

A változás és a káosz vékonyka határán

2010.09.06. 20:46 :: Jácint 76

Kedves Mindenki!

A változás természetes folyamat, mely végigkíséri az emberiséget rövidke története során.  Mi több, a galaxisok s így a bolygók kialakulása, önmagában is  az állandóan változó, alakuló fizikai világ törvényszerűségeinek köszönhető.

Talán ebből következőleg természetes, hogy egyénenként törekszünk egy viszonylagos, „állandóság állapot” kialakítására.

A világ bonyolultsága ezt egyre nehezebbé teszi, de létrehoztunk napjainkra bizonyos társadalmi „segédeszközöket”, melyekre támaszkodhatunk. Családot alapíthatunk, működik a szociális és egészségügyi ellátórendszer – a hogyan és miként  egy önálló bejegyzést megér a következőkben –, csatlakozhatunk civilszervezetekhez és pártokhoz, szabadon gyakorolhatjuk vallásunkat, stb.

Egyszóval Demokrácia van.

Természetesen az nem mentesíti az embert a saját felelősége alól, sőt mi itt Kelet-Európában  most kezdjük érezni igazán, hogy rendszerváltás előtti időkhöz képest, hatványozott terhet rak a vállunkra.

A társadalom szerveződései sok esetben, első pillantásra egymásnak teljesen ellent mondó irányokba mozognak, hatnak a demokráciákban, azonban – a szélsőséges csoportok kivételével – meggyőződésem összességében a fejlődést és a relatív nyugalmat szolgálják.

Napjainkban sokan „félreértik” a világszerte tapasztalható útkeresést, mely leginkább a gazdasági modellekre, mintsem a demokratikus berendezkedés lecserélésére keres alternatívákat. Kétségtelen, mutatható ki összefüggés a kettő között, de hatalom megszerzése nem adja a birtokosai kezébe sem a bölcsek kövét, sem a gazdasági fejlődéhez szükséges javak kimeríthetetlen tárházát.

Tehát az állandóan változó világ(egyetem) örök ellentétben áll az Ember nyugalomra, állandóságra vágyakozó egyéni természetével. Napjainkban ez a változás lüktetővé, s talán veszélyesebbé is vált a megszokottnál. A közös felelőségünk abban áll, hogy az inga ne lengjen túl egy bizonyos határon, mert a természetes változást, a káosztól egy hajszál választja el!

Ne féljük hát, de Figyeljünk és Gondolkozzunk!

Folytatása következik...

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasjacint.blog.hu/api/trackback/id/tr992276085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása